کولرهای آبی از مکانیسم بسیار ساده و ابتدایی خنک سازی استفاده می کنند. مکانیسمی که هزاران سال است بشر به طرق مختلف از آن برای عمل خنک سازی استفاده کرده است. در برخی از مناطق، کولرهای آبی دارای مزیت مطلق اند. فصل گرما خیلی وقت است که شروع شده است. آیا شما هم مانند خیلی از افراد دیگر دنبال وسیله های خنک کننده می گردید؟ آیا هنوز نمیدانید از بین دو دسته بزرگ خنک کننده ها یعنی خنک کننده های سنتی یا کولرهای آبی و کولرهای گازی کدام یک را برگزینید؟ در متن زیر این دو دسته را با یکدیگر مقایسه کرده و مزایا و معایب هر یک را برشمردهایم.
کولر آبی
کولرهای آبی، یکی از پرکاربردترین کولرها بوده و محبوبیت زیادی در بین خریداران کولر آبی دارند. این دسته از کولرها، مزایای متعددی دارند ولی شاید بتوان گفت، قیمت پایین این دسته از کولرها، آن ها را به یکی از محبوب ترین های بازار تبدیل کرده است.
مزایای استفاده از کولر آبی
- عدم تولید آلودگی و گازهای سمی و اصطلاحاً رفتار دوستانه با محیط زیست
- قیمت بسیار ارزان و نصب و نگهداری ارزان، آسان و مقرون به صرفه
- بهترین انتخاب برای شرایط آب و هوایی گرم و خشک
- مصرف انرژی برق بسیار پائین نسبت به کولرهای گازی
- مکانیسم خنک کنندگی و سیستم مکانیکی بسیار ساده و در عین حال کارآمد و لذا تعمیر و نگهداری آسان و کم هزینه
- راندمان خنک کنندگی و بازده سرمایشی فوق العاده بالا در عین مصرف پائین انرژی، به طوری که اغلب کولر آبی های استاندارد دارای راندمان عملکرد بالای ۸۰-۷۵ درصد می باشند و در ۹۹ درصد موارد قادرند دمای آسایش را برای کاربران تأمین نمایند.
- استفاده از آب به عنوان سیال خنک کننده که مایعی مقرون به صرفه و در دسترس است و هیچ گونه آلایندگی، خاصیت خورندگی و … در پی ندارد.
- لوازم یدکی کولرهای آبی بسیار ارزان و در دسترس می باشند و اغلب نیازی به تهیه لوازم از نمایندگی و یا بصورت سفارشی نیست و همه جا می توان به قیمت مناسب دسترسی داشت.
معایب استفاده از کولر آبی
- عدم انتخاب دمای ایده آل و تعیین اجباری دو حالت دور تند و دور کند
- امکان انتقال گرد و غبار و قارچ با جریان هوا به داخل خانه
- امکان فرسودگی و زنگ زدن برخی قسمت های کولر با گذشت زمان
- کولرهای آبی رطوبت محیط را بالا می بند و از این رو برای استفاده در شهرهایی که هوای مرطوب داشته و شرجی هستند، مناسب نمی باشند.
- از آنجا که برای انتقال سرمای کولر از کانال کشی استفاده می شود، همین کانال ها در فصل زمستان با ورود هوای سرد، مانع از گرم شدن داخل منزل می شوند.
لازم می دانیم که با انواع کولر آبی نیز آشنایی لازم را کسب کنید. کولرهای آبی در سه دسته کولر آبی پوشالی، کولر آبی سلولزی و کولر آبی پرتابل تولید می شوند. کولرهای آبی پوشالی در مقایسه با نوع سلولزی، قیمت و همچنین هزینه پایین تری دارند. پوشال کولرهای پوشالی می بایست سالانه و پدهای سلولزی هر ۴ سال یکبار تعویض شود. کولرهای پوشالی به علت دارا بودن ذرات ریز پوشال، امکان ابتلا به آلرژی را افزایش می دهند و این درحالی است که کولرهای سلولزی به دلیل خاصیت ضدقارچی از ورود میکروب ها جلوگیری می کنند. اگر فضای کوچکی دارید و نیاز دارید که امکان جابجایی کولر آبی را داشته باشید، کولرهای آبی پرتابل را پیشنهاد می دهیم. این نوع کولرها مصرف برق پایینی داشته و درمقابل، دارای سر و صدای آزاردهنده می باشند. تقریباً هیچ کدام از کولرهای آبی مناسب مناطق مرطوب نمی باشند.
کولر گازی
نوع دیگر سیستم های سرمایشی متداول، کولرهای گازی هستند. این نوع کولرها، با مکانیسمی مشابه سیستم یخچال کار می کنند. فرآیند خنک سازی در این سیستم ها از طریق تبدیل گاز به مایع به وسیله افزایش فشار و ارسال آن به داخل سیستم صورت می پذیرد.
مزایای کولر گازی
- عدم مصرف آب به عنوان سیال خنک کننده
- توان سرمایشی مناسب و ایده آل
- توانایی استفاده به عنوان سیستم گرمایشی موازی با قابلیت خنک سازی
- خنک سازی محیط در مدت زمان کمتر
- حذف لوله کشی و عدم نیاز به کانال کشی
- امکان تنظیم درجه حرارت و سیستم هوشمند و دیجیتال
- بدون لرزش و تولید سروصدا و نویز
معایب کولر گازی
- قیمت بسیار بالاتر نسبت به کولر آبی
- مصرف انرژی برق بالا در شرایطی که بهای سرانه انرژی هر روز در حال افزایش است.
- استفاده مکرر از سیستم کولرهای گازی می تواند سبب بروز مشکلات تنفسی برای کاربران شود.
کولر آبی یا گازی؟ مسأله این است!!
آنچه که مسلم است علاوه بر مزایا و معایب تخصصی و فنی هر کدام از این سیستم ها، هزینه خرید، قدرت خرید مردم و همچنین شرایط آب و هوایی را شاید بتوان مهم ترین فاکتورهای اولویت بندی این کولرها دانست. قیمت کولر گازی در مقایسه با قیمت کولر آبی پایین تر است. طبق آمارهای بدست آمده در کشورمان ایران بیش از ۸۰ درصد سیستمهای سرمایشی مورد استفاده توسط مردم و کاربران صنعتی، کولرهای آبی بوده و کمتر از ۲۰ درصد آن ها را سیستم های کولر گازی تشکیل می دهند.
دیدگاه خود را بنویسید